Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část můžeme nechat do polévky v celku).
Na tuku si orestujeme pokrájenou slaninu (případně i zeleninu), kterou pak zaprášíme moukou, ještě chvilku orestujeme, zalijeme vývarem, dobře promícháme, provaříme, přidáme mleté luštěniny (případně i celé), prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a zjemníme smetanou.
Hotovou polévku na talířích posypeme osmaženými kousky rohlíku (chleba) na másle.
Výborný je i vývar z uzeného masa, smetanu můžeme vynechat.
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník
Oloupeme a nakrájíme na kostky cibuli, kretou opražíme na na sádle, potom přihodíme vykostěné koleno na kostky. Jakmile…
více o Segedínský guláš by sokoliczek