Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část můžeme nechat do polévky v celku).
Na tuku si orestujeme pokrájenou slaninu (případně i zeleninu), kterou pak zaprášíme moukou, ještě chvilku orestujeme, zalijeme vývarem, dobře promícháme, provaříme, přidáme mleté luštěniny (případně i celé), prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a zjemníme smetanou.
Hotovou polévku na talířích posypeme osmaženými kousky rohlíku (chleba) na másle.
Výborný je i vývar z uzeného masa, smetanu můžeme vynechat.
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na…
více o Bramborový salát s majonézou
Z ingrediencí připravíme linecké těsto, které natlačíme do velkých lžic jako do formiček. Dáme na plech a podložíme tak…
více o Linecká velikonoční vejce
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky