Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část můžeme nechat do polévky v celku).
Na tuku si orestujeme pokrájenou slaninu (případně i zeleninu), kterou pak zaprášíme moukou, ještě chvilku orestujeme, zalijeme vývarem, dobře promícháme, provaříme, přidáme mleté luštěniny (případně i celé), prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a zjemníme smetanou.
Hotovou polévku na talířích posypeme osmaženými kousky rohlíku (chleba) na másle.
Výborný je i vývar z uzeného masa, smetanu můžeme vynechat.
V páře uvaříme pudink v půl litru vody, žloutky, vanilkový cukr, citron. Necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem,…
více o Bruselák s citronovým krémem
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí…
více o Dalamánky z chlebové mouky
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté…
více o Rychlá kuřecí roláda z řízků