Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část můžeme nechat do polévky v celku).
Na tuku si orestujeme pokrájenou slaninu (případně i zeleninu), kterou pak zaprášíme moukou, ještě chvilku orestujeme, zalijeme vývarem, dobře promícháme, provaříme, přidáme mleté luštěniny (případně i celé), prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a zjemníme smetanou.
Hotovou polévku na talířích posypeme osmaženými kousky rohlíku (chleba) na másle.
Výborný je i vývar z uzeného masa, smetanu můžeme vynechat.
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a…
více o Bramborové pirohy se zelím
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme.…
více o Zapečený bramborák se zelím
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou
*Množství surovin je na formu 20cm širokou.
Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do…
více o Perník z perníků – nepečený