hrst
bylinky
a zelené lístky nebo klíčky k podávání
200
ml
smetana 12%
sladká
Na houstičky
1
lžička
sůl
500
g
hladká mouka
125
ml
mléko
1
balíček
sušené droždí
1
lžíce
mák
na posypání
1
lžíce
olej
Postup přípravy receptu
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plamenu povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.
Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.
Na housky prosijte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.
Těsto znovu na pomoučené pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Nejprve si banány oloupeme a pak rozkrojíme na půl a položíme na talířek. Mléko s kakaem pak spojíme, aby vznikl jakoby…
více o Banány s čokoládovou polevou
Salát očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme ji na kostičky. Fazole a…
více o Pikantní fazolová pochoutka
Smícháme mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidáme heru a mléko a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do lednice na…
více o Strouhaný koláč s tvarohem