Hrachová polévka s domácími houstičkami

2.73

hodnoceno: 15
Příprava: 20 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na polévku
    • 1
      lžíce máslo
    • sůl
    • česnek na dochucení
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 300
      g hrách sušený
    • pepř mletý čerstvě namletý
    • 1
      hrst bylinky a zelené lístky nebo klíčky k podávání
    • 200
      ml smetana 12% sladká
  • Na houstičky
    • 1
      lžička sůl
    • 500
      g hladká mouka
    • 125
      ml mléko
    • 1
      balíček sušené droždí
    • 1
      lžíce mák na posypání
    • 1
      lžíce olej

Postup přípravy receptu

  • Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plamenu povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.
  • Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.
  • Na housky prosijte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.
  • Těsto znovu na pomoučené pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.