hrst
bylinky
a zelené lístky nebo klíčky k podávání
200
ml
smetana 12%
sladká
Na houstičky
1
lžička
sůl
500
g
hladká mouka
125
ml
mléko
1
balíček
sušené droždí
1
lžíce
mák
na posypání
1
lžíce
olej
Postup přípravy receptu
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plamenu povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.
Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.
Na housky prosijte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.
Těsto znovu na pomoučené pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladničce odpočinout.
Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo…
více o Oříškovo-čokoládové sušenky
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů…
více o Kuřecí prsíčka s překvapením
Začneme korpusem, do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
1. Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky(třeba v robotu).
2. Troubu předehřejte na…
více o Smetanové brambory Michopulu