g
uzeniny
anglická slanina, šunkový salám, libový párek apod.
Druhá náplň
3
stroužek
česnek
2–3
1
ks
vejce
250
g
tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
Těsto: Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíme droždí. Takto připravený kvásek necháme vzejít, pak smícháme s moukou, rozpuštěným tukem (nejvíce se mi osvědčilo dělat z másla a sádla půl na půl, ale lze použít i Heru), vejcem, zbylým mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout.
Příprava náplní: Pórek rozřízneme po délce, umyjeme a příčně nakrájíme na co nejjemnější půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a sýr nastrouháme na středním struhadle. Pokud chcete, můžete okořenit oreganem. Vlijeme půlku rozšlehaného vajíčka (spolu se sýrem funguje jako pojidlo, aby se vám náplň při jezení nesypala ven).
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme syrové vejce a rozetřený česnek. Většinou není třeba solit, sýr bývá dost slaný.
Těsto rozdělíme na šest až osm částí (záleží, jak velké rohlíčky chceme dělat) a z poloviny děláme pórkovo-uzeninové rohlíčky. Každou část postupně na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm. Překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku. Naplníme mírně náplní a srolujeme od širšího konce do tvaru rohlíčku. Konec (špička) těsta by měl být pod rohlíčkem dole, aby se při kynutí a pečení nerozmotal. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat hrubou solí, oreganem nebo i kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut.
Z druhé poloviny těsta (tedy zbylých 3–4 částí) děláme sýrovo-česnekové pletýnky. Každou část rozdělíme na 8 dílků. Všechny rozválíme do dlouhého pruhu, který podélně potřeme ve středu hmotou ze strouhaného sýra, vajíčka a česneku. Pak pruh smotáme jako roládku, aby náplň byla uvnitř a z této plněné „nudle“ uvážeme preclík. Opět necháme ještě 10 minut kynout, potřeme vejcem a můžeme posypat hrubou solí, granulovaným česnekem apod.
Pečeme také ve střední troubě 15 minut.
Na recept není třeba váhy (200 g tuku odhadneme z kostky Hery, másla nebo sádla celkem snadno). Samozřejmě je možné rohlíčky a pletýnky plnit i jinými náplněmi. Pro různé druhy náplní volím i odlišné tvary, aby každý věděl, co dostane do pusy dostane. Z celého množství dělám 48 větších nebo 64 kousků.
Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku, opepříme a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené…
více o Výborné hrníčkové knedlíky
1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme důlek kam dáme špetku soli, trochu teplého mléka a kvasnice. Necháme…
více o Kynuté knedlíky z mikrovlnky