Namočíme rozinky. Do pekárny dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypeme lžičkou hladké mouky. Zapneme program těsto. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypeme mouku, přilijeme máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidáme okapané rozinky.
Po doběhnutí programu na vále uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout (asi 45 minut). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct. Pečeme v předehřáte troubě na 190 °C 15 minut, poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.
Brambory nakrájíme na plátky a skládáme je do vymaštěného pekáčku střídavě s nakrájenou cibulí. Do smetany vmícháme sůl…
více o Smetanové brambory – příloha
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme,…
více o Karbanátky z ovesných vloček
Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji lehce na oleji, přidáme mleté maso a koření a dusíme, až bude maso hotové. …
více o Zapékaná cuketa s mletým masem
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli…
více o Francouzská cibulačka IV.