Namočíme rozinky. Do pekárny dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypeme lžičkou hladké mouky. Zapneme program těsto. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypeme mouku, přilijeme máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidáme okapané rozinky.
Po doběhnutí programu na vále uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout (asi 45 minut). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct. Pečeme v předehřáte troubě na 190 °C 15 minut, poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
- v misce smícháme koření,tymián,oliv.olej a trochu citr.šťávy (vše podle velikosti kuřete,ale nebojte se koření,tím,že…
více o Kuře na soli s citronem
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví