Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a najemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při ručním trhání lépe vybereme i ty nejjemnější kostičky). Lze použít i upečenou mraženou makrelu či kostky filé, ale z té uzené je to nejlepší. Mrkev a cibulku najemno nastrouháme do misky, přidáme rybí maso a vidličkou pomačkaný či také najemno nastrouhaný vařený celer. Hmotu spojíme do mazlavé konzistence majolkou a jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou, trochou pepře a pokud jsme nepoužili uzenou rybu, tak i soli (uzená makrela bývá dostatečně slaná).
Ideální je, pokud si můžeme pomazánku udělat den dopředu, chutě se tak nějak lépe prolnou. Mažeme pomazánku (trochu silněji) na plátky veky a zdobíme jemným plátkem citrónu a kouskem petrželky.
Vypracujeme těsto, necháme v teple vykynout. Vyválíme, rádýlkem vykrajujeme obdélníčky, plníme nádivkou z bílého máku.…
více o Bratislavské rohlíčky s mákem
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME.…
více o Bramborovo-vajíčková pomazánka
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka