sklenice
marmeláda
kyselejší – višňová nebo rybízová
dortové zdobení
stříbrné kuličky
Postup přípravy receptu
Ořechové těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme. Přidáme mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 45 minut, poté zkontrolujeme – pokud se těsto ještě lepí na špejli, troubu ztlumíme na 180 °C a chvíli dopečeme.
Světlé těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme, přidáme mouku, prášek do pečiva, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 35 minut, poté opět zkontrolujeme a případně na 180 °C chvíli dopečeme.
Většinou peču těsta dohromady – nejdříve dám do trouby ořechové, rychle udělám světlé těsto a dám ho péct k ořechovému.
Když jsou korpusy upečené, opatrně je vyndáme z trouby a dáme vychladnout, raději při pokojové teplotě.
Krém: Uvaříme pudink a dáme vystydnout. Když je mírně vlažný, vyšleháme ho spolu se změklým máslem a cukrem. Můžeme přidat lžíci rumu.
Vychladlé korpusy v půlce rozřízneme. Na desku položíme půlku světlého korpusu, pokapame rumem, natřeme marmeládou, přiložíme půlku ořechového korpusu, natřeme krémem (trochu krému necháme), přiložíme druhou půlku ořechového korpusu, natřeme marmeládou, přiložíme světlý korpus a rukou přitlačíme. Rumem můžeme pokapat všechny korpusy.
Celý dort po bocích pomažeme zbylým krémem.
Přichystáme polevu. Tuk dáme v kastrůlku na plotýnku, ihned přidáme cukr, kakao a v mléce rozpuštěný solamyl. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladký krém. Pokud se nespojuje, přidáme opatrně po troškách mléko. Polevu sundáme z plotýnky a mícháme, dokud není dost tuhá.
Polevu namažeme na dort, lehce přiložíme formičky na linecké a do nich opatrně vsypeme cukrářské zdobení.
kralika rozsekame na porce. Doprostred pekace polozime kachnu okolo nasklademe porce kralika, pridame nakrajenou cibuli…
více o Kachna pecena s kralikem
Do mouky se solí přidáme máslo a tuk a prsty vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a zpracujeme těsto, které odložíme na…
více o Jablečný koláč od Sněhurky
Smícháme ingredience na glazuru, přivedeme do bodu varu a necháme vychladnout. Připravíme si těsto - vyšleháme máslo s…
více o Kokosové řezy z Kapského města