sklenice
marmeláda
kyselejší – višňová nebo rybízová
dortové zdobení
stříbrné kuličky
Postup přípravy receptu
Ořechové těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme. Přidáme mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 45 minut, poté zkontrolujeme – pokud se těsto ještě lepí na špejli, troubu ztlumíme na 180 °C a chvíli dopečeme.
Světlé těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme, přidáme mouku, prášek do pečiva, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 35 minut, poté opět zkontrolujeme a případně na 180 °C chvíli dopečeme.
Většinou peču těsta dohromady – nejdříve dám do trouby ořechové, rychle udělám světlé těsto a dám ho péct k ořechovému.
Když jsou korpusy upečené, opatrně je vyndáme z trouby a dáme vychladnout, raději při pokojové teplotě.
Krém: Uvaříme pudink a dáme vystydnout. Když je mírně vlažný, vyšleháme ho spolu se změklým máslem a cukrem. Můžeme přidat lžíci rumu.
Vychladlé korpusy v půlce rozřízneme. Na desku položíme půlku světlého korpusu, pokapame rumem, natřeme marmeládou, přiložíme půlku ořechového korpusu, natřeme krémem (trochu krému necháme), přiložíme druhou půlku ořechového korpusu, natřeme marmeládou, přiložíme světlý korpus a rukou přitlačíme. Rumem můžeme pokapat všechny korpusy.
Celý dort po bocích pomažeme zbylým krémem.
Přichystáme polevu. Tuk dáme v kastrůlku na plotýnku, ihned přidáme cukr, kakao a v mléce rozpuštěný solamyl. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladký krém. Pokud se nespojuje, přidáme opatrně po troškách mléko. Polevu sundáme z plotýnky a mícháme, dokud není dost tuhá.
Polevu namažeme na dort, lehce přiložíme formičky na linecké a do nich opatrně vsypeme cukrářské zdobení.
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny