sklenice
marmeláda
kyselejší – višňová nebo rybízová
dortové zdobení
stříbrné kuličky
Postup přípravy receptu
Ořechové těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme. Přidáme mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 45 minut, poté zkontrolujeme – pokud se těsto ještě lepí na špejli, troubu ztlumíme na 180 °C a chvíli dopečeme.
Světlé těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme, přidáme mouku, prášek do pečiva, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200 °C 35 minut, poté opět zkontrolujeme a případně na 180 °C chvíli dopečeme.
Většinou peču těsta dohromady – nejdříve dám do trouby ořechové, rychle udělám světlé těsto a dám ho péct k ořechovému.
Když jsou korpusy upečené, opatrně je vyndáme z trouby a dáme vychladnout, raději při pokojové teplotě.
Krém: Uvaříme pudink a dáme vystydnout. Když je mírně vlažný, vyšleháme ho spolu se změklým máslem a cukrem. Můžeme přidat lžíci rumu.
Vychladlé korpusy v půlce rozřízneme. Na desku položíme půlku světlého korpusu, pokapame rumem, natřeme marmeládou, přiložíme půlku ořechového korpusu, natřeme krémem (trochu krému necháme), přiložíme druhou půlku ořechového korpusu, natřeme marmeládou, přiložíme světlý korpus a rukou přitlačíme. Rumem můžeme pokapat všechny korpusy.
Celý dort po bocích pomažeme zbylým krémem.
Přichystáme polevu. Tuk dáme v kastrůlku na plotýnku, ihned přidáme cukr, kakao a v mléce rozpuštěný solamyl. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladký krém. Pokud se nespojuje, přidáme opatrně po troškách mléko. Polevu sundáme z plotýnky a mícháme, dokud není dost tuhá.
Polevu namažeme na dort, lehce přiložíme formičky na linecké a do nich opatrně vsypeme cukrářské zdobení.
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a…
více o Sloní žrádlo na zahradní gril
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Uvaříme dětskou krupicovou kaši dle návodu.
Když je kaše hotová přidáme pudink (rozmíchaný v mléce). A vaříme dalčí…
více o Pudinková bábovka (nepečená)