Ingredience jablečná pusa: 150 g pískového cukru, 150 g másla, 4 žloutky, 150 g polohrubé mouky, polovina prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, mléko dle potřeby, nastrouhaná čokoláda, 2 kg nastrouhaných jablek, dle potřeby rozinky, ořechy a skořice.
Krém: uvařené kondenzované mléko, 2 vanilkové pudinky, 250 g másla, 600 ml vody
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém a necháme vychladnout.
Korpus: Pískový cukr vyšleháme se žloutky, poté přidáme máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme 150 g polohrubé mouky, ve které zamícháme půl prášku do pečiva a trochu mléka. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmísíme do těsta. Nastrouháme jablka, která rozprostřeme na plech na alobal, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, ořechy a zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, necháme vychladnout.
Krém: Uvaříme pudink ve vodě, necháme vychladnout, poté vyšleháme s máslem a uvařeným kondenzovaným mlékem (karamel). Do krému nepřidáváme cukr.
Upečený základ překlopíme na tác, případně na plech tak, aby byl alobal nahoře – alobal odstraníme a korpus natřeme krémem, který bohatě posypeme strouhanými vlašskými ořechy a nastrouhanou čokoládou. Nakrájené podáváme.
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
1. Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky(třeba v robotu).
2. Troubu předehřejte na…
více o Smetanové brambory Michopulu