Jablečný (hruškový) hřích – dort

2.62

hodnoceno: 8
Příprava: 60 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto na formu 22 cm:
    • 100
      g máslo nebo Hera (změklé)
    • 100
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • mléko dle potřeby (cca 2 lžíce)
    • 1
      lžíce vanilkový cukr
    • tuk
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 2
      lžíce mandlové lupínky - loupané
    • 1
      lžíce skořicový cukr
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 80
      g cukr krupice
  • Ovocná náplň:
    • 2,5
      dl voda
    • 1
      ks vanilkový pudink necelý
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      lžička citronová kůra (není nutné)
    • 400
      g jablka nebo hrušky
    • 40
      g cukr
  • Smetanová náplň:
    • 1
      lžíce vanilkový cukr
    • 1
      ks ztužovač šlehačky pokud máme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%, jinak nemusí být
    • 250
      ml smetana ke šlehání 33 %

Postup přípravy receptu

  • Vejce utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řídké, spíše se musí nechat do formy zlehka rozetřít. Uhlazené těsto ve formě posypeme mandlovými lupínky a skořicovým cukrem. Takto připravené dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova, po vychladnutí prokrojíme a naplníme nejprve jablečnou (hruškovou) náplní a pak ušlehanou smetanou, zaklopíme a dáme do chladna proležet.
  • Náplň: Oloupaná jablka nebo hrušky dáme do kastrolu společně s citronouvou šťávou (kůrou), cukrem a 1,5 dcl vody krátce povařit. V 1 dcl vody rozmícháme pudink a vmícháme ho do jablek (hrušek), provaříme a naneseme na spodní díl korpusu, necháme zchladnout.
  • Smetanová náplň: Smetanu vyšleháme s cukrem (ztužovačem) do tuha a šlehačkou potřeme jablečnou (hruškovou) náplň a vrchním dílem mandlového korpusu přiklopíme.
Zařazení: Dorty Řezy Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: