Do mouky se solí přidáme máslo a tuk a prsty vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a zpracujeme těsto, které odložíme na půl hodiny do chladu. Poté z těsta oddělíme 1/3 a zbylé 2/3 vyválíme na tenkou placku. Tou vyložíme kulatý plech o průměru asi 25 cm. Jablka smícháme s vodou, cukrem a skořicí a hustě jimi poklademe vyválené těsto na plechu. Zbylou třetinu těsta vyválíme také na placku a překryjeme s ní jablka. Na okrajích plechu prsty přitlačíme těsto k sobě a přečnívající těsto okrájíme, opět vyválíme a vykrájíme z něj malými formičkami obrazce, které lepíme na koláč. Nakonec vidličkou propíchneme vrchní část koláče a potřeme ho ušlehaným vejcem.
Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 20 minut a potom snížíme teplotu na 200 °C a pečeme asi 30 minut, dokud těsto nezrůžoví. Nakonec posypeme cukrem a při podávání můžeme postříkat šlehačkou.
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu.…
více o Jahodový dort bez pečení
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Nejprve si dáme jeden hrnek mléka do hrnce, necháme zahřát, mezitím si do druhého hrnku s mlékem rozpustíme puding a až…
více o Piškotový dort bez vaření