Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme šťávu.
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem.
Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme.
V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly.
První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jím koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
Vychladlý koláč poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na porce.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto…
více o Francouzské palačinky Suzette