Jablka použijeme zavařená – necelé dvě sklenice a zamícháme do nich solamyl (asi 2 lžíce).
Velký plech vysteleme pečičím papírem (aby přečníval) a naklademe na něj jablka.
Těsto: Vyšleháme sníh ze 6 bílků s částí cukru. Žloutky třeme s cukrem (do těsta přijde celkem asi 20 dkg cukru), přidáme plnou sklenici teplého mléka s vodou (po částech – nejdřív trochu, ať se žloutky ušlehají doběla, pak střídavě s moukou a olejem). Zasypeme 40 dkg mouky, nalijeme plnou obvyklou skleničku tekutiny a stejné množství oleje.
Těsto rozdělíme na dvě části. Do první dáme umletý mák smíchaný s 10 dkg cukru, rumovou příchutí a malinovou šťávou. Natřeme na jablka.
Do druhé zlehka vmícháme sníh. Natřeme na makovou vrstvu.
Upečeme v předehřáté troubě (160 stupňů, asi půl hodiny).
Zchladlé překlopíme na druhý plech, sundáme papír a polijeme čokoládovou polevou.
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou…
více o Celestýnské nudle do polévky
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do…
více o Zapečené palačinky se sýrem
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha