Jablka použijeme zavařená – necelé dvě sklenice a zamícháme do nich solamyl (asi 2 lžíce).
Velký plech vysteleme pečičím papírem (aby přečníval) a naklademe na něj jablka.
Těsto: Vyšleháme sníh ze 6 bílků s částí cukru. Žloutky třeme s cukrem (do těsta přijde celkem asi 20 dkg cukru), přidáme plnou sklenici teplého mléka s vodou (po částech – nejdřív trochu, ať se žloutky ušlehají doběla, pak střídavě s moukou a olejem). Zasypeme 40 dkg mouky, nalijeme plnou obvyklou skleničku tekutiny a stejné množství oleje.
Těsto rozdělíme na dvě části. Do první dáme umletý mák smíchaný s 10 dkg cukru, rumovou příchutí a malinovou šťávou. Natřeme na jablka.
Do druhé zlehka vmícháme sníh. Natřeme na makovou vrstvu.
Upečeme v předehřáté troubě (160 stupňů, asi půl hodiny).
Zchladlé překlopíme na druhý plech, sundáme papír a polijeme čokoládovou polevou.
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka