Jablka omyjeme, oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostky do 0,5 cm. Mouku prosijeme s práškem do pečiva přes síto do mísy a přimícháme k ní cukry (i vanilkový), skořici a kakao. K sypké směsi přidáme vejce rozšlehané v mléce, olej a vypracujeme vláčné těsto. Do něj přimícháme kostky jablek. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláč pečeme asi 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Vychladlý moučník nakrájíme na řezy.
Do těsta můžeme přidat strouhané ořechy. Také lze upečený moučník rozkrojit v půlce, namazat marmeládou a ozdobit citronovou nebo čokoládovou polevou.
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé…
více o Avignonský rumpsteak s cibulí
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je…
více o Bábovka s jablky a ořechy
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka