Jablka omyjeme, oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostky do 0,5 cm. Mouku prosijeme s práškem do pečiva přes síto do mísy a přimícháme k ní cukry (i vanilkový), skořici a kakao. K sypké směsi přidáme vejce rozšlehané v mléce, olej a vypracujeme vláčné těsto. Do něj přimícháme kostky jablek. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláč pečeme asi 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Vychladlý moučník nakrájíme na řezy.
Do těsta můžeme přidat strouhané ořechy. Také lze upečený moučník rozkrojit v půlce, namazat marmeládou a ozdobit citronovou nebo čokoládovou polevou.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou…
více o Skvělý masový závin k vínu
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a…
více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník