Připravíme si těsto. Na vál dáme hladkou mouku a na ni nastrouháme tuk. Do skleničky rozklepneme 1 vejce a dolijeme teplou vodou, asi tak do 1 dl. Nalijeme na mouku. Osolíme a přidáme prášek do pečiva. Vytvoříme těsto.
Nastrouháme si jablka. Záleží na velikosti, asi 7–10 středně velkých jablek.
Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a nandáme jablka. Ta posypeme skořicí a asi 3 lžícemi cukru. Záleží na tom, jak jsou jablka sladká.
Cukernatým roztokem potřeme všechny kraje, které budeme přiklápět. Slouží jako lepidlo.
Štrúdly vložíme na plech a cukernatým roztokem potřeme. Vložíme do trouby a pečeme na 150 °C po dobu asi 30 minut, dokud těsto nebude dozlatova.
Křehký jablečný závin necháme trochu vychladnout, podle chuti pocukrujeme a můžeme podávat.
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem…
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými…
více o Nepečený ostružinový dort