Připravíme si těsto. Na vál dáme hladkou mouku a na ni nastrouháme tuk. Do skleničky rozklepneme 1 vejce a dolijeme teplou vodou, asi tak do 1 dl. Nalijeme na mouku. Osolíme a přidáme prášek do pečiva. Vytvoříme těsto.
Nastrouháme si jablka. Záleží na velikosti, asi 7–10 středně velkých jablek.
Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a nandáme jablka. Ta posypeme skořicí a asi 3 lžícemi cukru. Záleží na tom, jak jsou jablka sladká.
Cukernatým roztokem potřeme všechny kraje, které budeme přiklápět. Slouží jako lepidlo.
Štrúdly vložíme na plech a cukernatým roztokem potřeme. Vložíme do trouby a pečeme na 150 °C po dobu asi 30 minut, dokud těsto nebude dozlatova.
Křehký jablečný závin necháme trochu vychladnout, podle chuti pocukrujeme a můžeme podávat.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na…
více o Květáková polévka s mrkví
Anglickou slaninu nakrájenou na silnější plátky (nejlépe z Billa) nakrájíme na pruhy dle chuti. 1/4 orestujeme opepřené…
více o Špagety Carbonara – snadno
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu).…
více o Jablečný koláč s pudinkem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka