Máslo rozehřejeme v hrnečku na mírném ohni a 3 lžíce vlejeme do pekáčku ve kterém budeme pokrm zapékat, abychom ho vymastili.
Do hrnečku přidáme k máslu mléko a zašleháme do toho 2 žloutky.
Housky (rohlíky, bagetu atd.) nakrájíme na plátky, nasypeme vše do misky a zalejeme tekutinou z hrnečku a dobře promícháme.
Ušleháme ze zbylých bílků tuhý sníh se špetkou soli a 1 vanilkovým cukrem a lžící opatrně vmícháme do namočené hmoty. Polovinu hmoty rozprostřeme na dno vymazaného pekáčku.
Oloupeme jablka a nožem z nich odkrajujeme větší kousky, kterými pokryjeme celou plochu. Pak na jablka rozhodíme rozinky a ochutíme skořicovým cukrem.
Nahoru nandáme druhou polovinu hmoty a znovu zaprášíme skořicovým cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme mírně asi půl hodiny, až povrch zrůžovi.
Příprava rozinek: rozinky přelejeme horkou vodou, necháme je přejít varem a scedíme.
Pro dospělé je ideální, pokud máte trvale ve spíži ve sklence se zavíracím víčkem namočené rozinky v rumu. Je velmi dobré tím rumem jablkové kousky pokapat.
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou
Salám nakrájíme na malé nudličky. Dáme na rozpálený olej, zprudka orestujeme a přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a…
více o Potěšení pekelníka Pelešníka
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
**Korpus: ** vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme…
více o Banánová bleskovka – dort
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem