Z mouky, másla, cukru, vajíčka a soli vypracujeme těsto. Dáme ho asi na hodinu do chladu. Těsto vyválíme/namačkáme do vymazené koláčové formy (dávka je pro průměr 26 cm), necháme vyšší okraj. Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronou šťávou. Plátky ovoce střídavě rozložíme na těsto tak, aby se překrývaly. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
Mezitím si smícháme smetanu, žloutek a cukr. Po uplynutí doby koláč vyjmeme z trouby a na ovoce nalijeme smetanovou hmotu. Vrátíme zpět do trouby a necháme ještě 20–25 minut péct. Podáváme vlažný, posypaný moučkovým cukrem.
Těsto: šleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přidáme olej. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva současně s mlékem.…
více o Francouzský hruškový koláč
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
- v misce smícháme koření,tymián,oliv.olej a trochu citr.šťávy (vše podle velikosti kuřete,ale nebojte se koření,tím,že…
více o Kuře na soli s citronem
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví