Z mouky, másla, cukru, vajíčka a soli vypracujeme těsto. Dáme ho asi na hodinu do chladu. Těsto vyválíme/namačkáme do vymazené koláčové formy (dávka je pro průměr 26 cm), necháme vyšší okraj. Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronou šťávou. Plátky ovoce střídavě rozložíme na těsto tak, aby se překrývaly. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
Mezitím si smícháme smetanu, žloutek a cukr. Po uplynutí doby koláč vyjmeme z trouby a na ovoce nalijeme smetanovou hmotu. Vrátíme zpět do trouby a necháme ještě 20–25 minut péct. Podáváme vlažný, posypaný moučkovým cukrem.
Těsto: šleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přidáme olej. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva současně s mlékem.…
více o Francouzský hruškový koláč
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Listové těsto rozdělíme na polovinu a každý díl rozválíme. Do spodu dortové mísy vymazané máslem dáme jednu část těsta,…
více o Hemenex v listovém těstu
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a zalijeme šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědla.Pekáček nebo dortovou formu…
více o Obrácený koláč s ovocem