Na korpus ušleháme vejce, vanilkový a moučkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce zašleháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané, uhladíme a pečeme při 180 °C cca 20–25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme od kraje formy a necháme vychladnout úplně. Korpus podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a upevníme okraj formy.
Připravíme si jahodovou náplň. Nakrájené ovoce, citronovou šťávu, cukr a dortové želé smícháme a necháme asi 20 minut stát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne náplň tuhnout, trochu ji rozetřeme na spodní díl korpusu až ke stěně formy. Po zatuhnutí natřeme zbylou část náplně. Přiložíme druhý díl korpusu a přimáčkneme. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
Připravíme si tvarohovou náplň. Želatinu namočíme dle návodu na balíčku. Vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu vymačkáme a při mírné teplotě ji necháme rozpustit. 2–3 lžíce tvarohové náplně vmícháme do želatiny a vše vmícháme zpět do zbylého tvarohu. Nakonec do náplně zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou (tento krok já úplně vynechávám), poté natřeme tvarohovou náplní a pečlivě uhladíme.
Pustíme se do zdobení. Jahody vespodu seřízneme. Z několika malých jahod nakrájíme kolečka na ouška (jahody musí být tvrdé, jinak při zasunování oušek zešedivíte. Pokud máte větší jahody, kolečka ještě rozpulte. Do seřízlých jahod myšek uděláme zářez (já vykrajuji malý klínek), do kterého opatrně vsuneme nakrájená kolečka – ouška. Pomocí špejle nebo párátka naznačíme očka a čumáček. Nejprve použijeme bílou a po zaschnutí tmavou polevu.
Již třetím rokem je u nás hitem na dětské oslavě, o myšky se děti perou. :-)
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Rýži uvaříme v lehce osolené vodě raději více do měkka. Prochladlou smícháme s ostatními surovinami. Necháme chvíli…
více o Rýžové lívanečky s tvarohem
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
1. Řepu uvařte v páře, zchlaďte, oloupejte, nakrájejte na větší kousky.
2. Dejte di mixéru s polu s nakrájeným bílým…
více o Pantzarosalata Hany Michopolu