Na korpus ušleháme vejce, vanilkový a moučkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce zašleháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané, uhladíme a pečeme při 180 °C cca 20–25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme od kraje formy a necháme vychladnout úplně. Korpus podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a upevníme okraj formy.
Připravíme si jahodovou náplň. Nakrájené ovoce, citronovou šťávu, cukr a dortové želé smícháme a necháme asi 20 minut stát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne náplň tuhnout, trochu ji rozetřeme na spodní díl korpusu až ke stěně formy. Po zatuhnutí natřeme zbylou část náplně. Přiložíme druhý díl korpusu a přimáčkneme. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
Připravíme si tvarohovou náplň. Želatinu namočíme dle návodu na balíčku. Vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu vymačkáme a při mírné teplotě ji necháme rozpustit. 2–3 lžíce tvarohové náplně vmícháme do želatiny a vše vmícháme zpět do zbylého tvarohu. Nakonec do náplně zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou (tento krok já úplně vynechávám), poté natřeme tvarohovou náplní a pečlivě uhladíme.
Pustíme se do zdobení. Jahody vespodu seřízneme. Z několika malých jahod nakrájíme kolečka na ouška (jahody musí být tvrdé, jinak při zasunování oušek zešedivíte. Pokud máte větší jahody, kolečka ještě rozpulte. Do seřízlých jahod myšek uděláme zářez (já vykrajuji malý klínek), do kterého opatrně vsuneme nakrájená kolečka – ouška. Pomocí špejle nebo párátka naznačíme očka a čumáček. Nejprve použijeme bílou a po zaschnutí tmavou polevu.
Již třetím rokem je u nás hitem na dětské oslavě, o myšky se děti perou. :-)
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku, po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Buľvy repy nakrájame na veľmi tenké plátky. V kastróliku zmiešame ocot s cukrom a vodou a spoločne privedieme k varu.…
více o Carpaccio z červenej repy