Listové těsto si rozdělíme na 2 stejné poloviny a vyválíme placku (tenkou). První placku vložíme do nižší kulaté formy na koláč (průměr cca 30 cm), druhou si zatím necháme stranou (měla by být také cca tak velká jako kulatá forma, může být o něco větší).
V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový cukr (může být i moučkový, množství podle chuti).
Jahody nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do krému z tvarohu a smetany. Krém vložíme do formy, rozetřeme ho na těsto. Náplň přikryjeme 2. částí těsta, okraje slepíme, aby náplň nevytékala. Do vrchního těsta uděláme párátkem dírky.
Povrch koláče můžeme pomazat žloutkem. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud těsto nezezlátne (v plynové troubě cca 30 minut).
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme přidat šlehačku, výborný je ke kávě. Koláč nakrájíme. Doporučuji jíst kávovou lžičkou, náplň z těsta klouže.
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Těsto vyválíme na tloušťku 3 až 4 mm a vykrajujeme…
více o Linecké pečivo se sladidlem
Předem namočené fazole uvaříme doměkka ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když už jsou měkké můžeme vodu trochu osolit…
více o Fazolový salát s křenem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka