Jednoduchá bábovka (detailně popsaná)

2.86

hodnoceno: 7
Příprava: 90 minut
Porce: 3
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 3
      ks vejce
    • 0,5
      hrnek rostlinný olej
    • 20
      g vanilkový cukr jedno balení
    • 2
      hrnek polohrubá mouka
    • 13
      g prášek do pečiva jedno balení
    • 1
      špetka citronová kůra z půlky citronu
    • 3
      lžíce kakao
    • 1
      hrnek mléko plnotučné
    • 1
      hrnek cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Jsem chlap, vařím občas pro mou milou a tohle se mi hodí. Je to recept hlavně pro mě - prostě mi funguje a bábovka mi chutná. A proto ho také chci nasdílet - třeba se někomu bude hodit. Pro ostřílené kuchaře se bude hodit jiný, méně detailnější popis postupu. Nejsem kuchař a tudíž ty "zbytečné detaily" prostě neznám a celou dobu se tážu na otázky typu: "co znamená špetka citronové kůry? Pečeme na 160°C - na jakej program, v jaké troubě, s jakým výkonem? Mám bábovku vyndat hned, nebo až potom?". Nenapadne mě rozmíchat suché suroviny před tím, než přidám tekutiny. Neznám triky jako přidat trochu soli nebo citrónu do sněhu nebo že se mi tam nesmí dostat žloutek.
  • V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva - je potřeba, aby byl prášek do pečiva opravdu dobře promíchán se zbytkem.
  • Dále na struhadle ostrouháme dobře omytý citron - zkrátka strouhejte kůru do té doby, než se dostrouháte na dužinu citronu. Já ostrouhám asi polovinu menšího citronu. Bábovka pak hezky voní.
  • Oddělte žloutky od bílků a bílky si nechte stranou. Žloutky přidejte do mísy, přilijte mléko a olej. Směs nyní pořádně promixujte tak, aby v ní nebyly pucky. Těsto by mělo být na ochutnání sladké a konzistenčně asi jako velmi tekutý med (na tom tolik nezáleží). Nyní z oddělených bílků našlehejte sníh - nebude-li se vám to dařit, přidejte špetku soli a nebo kapku citrónu. Ten pak pouze vmíchejte do směsi - nemixujte, aby vám sníh zase nespadl (není to tak nutný krok, bábovka je ale pak nadýchanější).
  • Nejlépe se vám bude bábovka dělat se silikonovou formou. Tu dáme na pekáč a vlijeme do formy (formu nevymazávat) asi 3/4 celkové směsi. Do zbytku dejte 3 lžíce holandského kakaa (to není Granko). Aby se vám z něho neudělali hořké pucky, je dobré vzít třeba čajové sítko, dát lžíci kakaa do něj a propasírovat kakao skrz. Opět řádně promíchejte a nyní vlejte tuto kakaovou směs do formy na tu světlou. Pokud chcete, můžete vzít lžičku, párkrát jí ponořit do směsi a otočit - kakaová část se tak trochu promíchá s tou světlou a vytvoří tak hezkou strukturu.
  • V mé elektrické troubě peču takto:
  • Na 20 minut peču na 160°C a poté 30 minut na 185°C v horní části trouby na program horkovzdušný ventilátor (http://www.svet-bydleni.cz/Files/Backup/horkovzdusnaTROUBA03.jpg). To, že je bábovka upečená poznáte dle toho, že do ní píchnete špejlí, napočítáte do tří a špejli vytáhnete - je-li na ní přilepené těsto, bábovka ještě není hotová a nechte ji tam tedy déle.
  • Po upečení bábovku hned vyndejte z formy a nechte ji pouze přiklopenou a alespoň 20 minut ji nechte vychladnout.
  • Při podávání ji můžete se shora pocukrovat. Pokud není zespoda úplně rovná, můžete případné nádory uříznout.
Zařazení: Moučníky Bábovky

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.