Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 180 stupňů dorůžova. Ještě teplou roládu srolujeme a necháme vychladnout. Pak rozmotáme, opatrně sundáme papír, potřeme šlehačkou (část necháme na potření obvodu) a zpět zarolujeme. Zbylou šlehačkou potřeme vršek rolády a dáme vychladit. Podáváme vychlazenou a alespoň krátce proleželou, na plátky pokrájenou, nejlépe ke kávě.
Smetanu vyšleháme společně s instantní kávou a vanilkovým cukrem dotuha. Pokud chceme, dochutíme ještě moučkovým cukrem dle vlastní chuti. Jestliže máme smetanu s nižším obsahem tuku, doporučuji přidat do smetany i ztužovač šlehačky.
Na plech dáme alobal, který vymažeme. Na něj rozložíme 2× 5 plátků sýra tak, aby se cca 3 mm překrývaly a dáme na malou…
více o Sýrová roláda – jednoduchá
Smíchá se mouka s práškem do pečiva, přidá cukr, skořice, ořechy, nakrájená jablka a nakonec vejce. Vše se smíchá a…
více o Jiřinčina skořicová bábovka
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Maso nakrájet na plátky a naklepat.Potřít kořením na křidélka rozmýchaným v oleji a dát opect z prudka z obou stran na…
více o Vepřové plátky po čínsku
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa