Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 180 stupňů dorůžova. Ještě teplou roládu srolujeme a necháme vychladnout. Pak rozmotáme, opatrně sundáme papír, potřeme šlehačkou (část necháme na potření obvodu) a zpět zarolujeme. Zbylou šlehačkou potřeme vršek rolády a dáme vychladit. Podáváme vychlazenou a alespoň krátce proleželou, na plátky pokrájenou, nejlépe ke kávě.
Smetanu vyšleháme společně s instantní kávou a vanilkovým cukrem dotuha. Pokud chceme, dochutíme ještě moučkovým cukrem dle vlastní chuti. Jestliže máme smetanu s nižším obsahem tuku, doporučuji přidat do smetany i ztužovač šlehačky.
Na plech dáme alobal, který vymažeme. Na něj rozložíme 2× 5 plátků sýra tak, aby se cca 3 mm překrývaly a dáme na malou…
více o Sýrová roláda – jednoduchá
Jablka nakrájíme na kousky, posypeme cukrem a opečeme na 2 plátcích slaniny nakrájených na kostky. 3 plátky slaniny…
více o Jablka se slaninou a brambory
Rozšleháme cukr s vajíček a postupně přimícháváme po lžičkách mouku. Čím déle šleháme, tím bude piškot lepší (šlehám 15…
více o Jahodový piškot s pudinkem
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
1 Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte…
více o Banánovo-karamelový dort