Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme protlak, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a necháme vše chvíli osmahnout. Zalijeme vodou a řádně rozmícháme. Přidáme hovězí bujón. Necháme povařit. Přidáme asi 2–3 lžíce cukru, osolíme a přidáme dle chuti ocet (já dávám necelou polévkovou lžíci). Hladkou mouku rozmícháme v troše vody a přiléváme pomalu do omáčky za stálého míchání tak, aby nám nevznikly hrudky. Necháme řádně provařit asi 20–30 minut a propasírujeme přes síto. Ochutnáme a pokud je potřeba, tak ještě dosladíme, dokyselíme, dosolíme. Vypneme omáčku a začneme přilévat za stálého míchání smetanu.
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku…
více o Výborná chlebíčková pomazánka
Bagety nakrájíme na kolečka a po obou stranách potřeme česnekovým olivovým olejem. Rozložíme na plech s pečícím papírem…
více o Zapečené bagety se sýrem
Vepřový bůček, oloupané párky a slaninu umeleme na masovém strojku, smícháme s vařenou rýží, nakrájenou cibuli, třeným…
více o Jednoduché plněné zelné listy
Z bílků ušleháme sníh. Nastrouhanou cuketu smícháme se všemi ostatními ingrediencemi, dle chuti můžeme přidat i další …
více o Zapečená cuketa s uzeninou