Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme protlak, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a necháme vše chvíli osmahnout. Zalijeme vodou a řádně rozmícháme. Přidáme hovězí bujón. Necháme povařit. Přidáme asi 2–3 lžíce cukru, osolíme a přidáme dle chuti ocet (já dávám necelou polévkovou lžíci). Hladkou mouku rozmícháme v troše vody a přiléváme pomalu do omáčky za stálého míchání tak, aby nám nevznikly hrudky. Necháme řádně provařit asi 20–30 minut a propasírujeme přes síto. Ochutnáme a pokud je potřeba, tak ještě dosladíme, dokyselíme, dosolíme. Vypneme omáčku a začneme přilévat za stálého míchání smetanu.
Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, ořechy nahrubo nasekáme, zalijeme zálivkou z rumu, medu a citrónové šťávy. Lehce…
více o Jablkový salát s ořechy
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na…
více o Piškotové řezy s jablky
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba…
více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené je oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme k nim…
více o Bramborové lívanečky s jablky
Z mouky, soli, oleje a tří vajec vypracujeme hladké těsto a necháme je 30 minut odležet. Namočíme housku. Maso smísíme…
více o Vývar s masovými taštičkami