Kachnu očistíme, osolíme a vložíme do pekáče. Šalotky oloupeme a spolu se slaninou, snítkou rozmarýnu a bobkovým listem přidáme ke kachně. Perník nastrouháme a vsypeme do červeného vína. Touto směsí kachnu podlijeme a pečeme přikrytou za občasného „potřásání“ cca 1–2 hodiny podle velikosti kachny. Upečenou kachnu ještě dopékáme odkrytou dozlatova. Omáčku můžeme zjemnit lžící másla. Podáváme s bramborovými noky.
Křidélka i stehna opláchneme a osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku přepůlíme.
Na rozehřátém oleji maso…
více o Kuře na víně se zeleninou
Na vepřovém sádle si osmahneme cibuli, přidáme na drobno nakrájenou kapustu, promícháme, přidáme sůl, protlačený česnek…
více o Kapustový prívarok podle mě