Omytou a osušenou kachnu potřeme 12 hodin před pečením pastou z 3 stroužků česneku, solí, papriky a pepře.
Brambory najemno nastrouháme, dáme do utěrky a vytlačíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájená játra, brambory a několik minut za stálého míchání pražíme. Necháme vychladnout, přidáme vejce, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, majoránku a dobře propracujeme.
Náplní naplníme kachnu, zašijeme, vložíme do pekáče, podlejeme 1/2 dl vody a přikrytou pečeme 2–3 hodiny.
Během pečení poléváme vypečeným tukem. Měkkou kachnu odkryjeme, propícháme vidličkou, vypečenou šťávou polijeme a necháme dopéct dokřupava.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové