Brambory překrojíme na půl a vaříme 10 minut v slabě solené vodě. Ještě teplé je ochutíme směsí ze soli, papriky, pepře a bazalky. Zároveň s nimi dáme povařit zelí s 0,5 l vody taktéž 10 minut. Cibuli nakrájíme a smícháme se zelím a červenou paprikou. Dáme na dno pekáče (většího). Kachnu zevnitř pořádně osušíme, posolíme a naplníme ochucenými bramborami. Zašijeme. Já plním i krk. Položíme na zelí, osolíme, pokmínujeme a pečeme v předehřáté troubě nezakrytou na začátku na 200 °C, pak snížíme na 180 °C asi po 20 minutách. Pečeme celkem 1 hodinu a 45 minut (podle trouby). Taková kachna je díky zelí báječně šťavnatá a křehká.
Říkáme tomu kachna pod stolem, protože na Štědrý den máme půst a pod stolem kachnu, prostě něco s křídlama, aby k nám přiletělo štěstí.
Kachnu očistíme, osolíme a vložíme do pekáče. Šalotky oloupeme a spolu se slaninou, snítkou rozmarýnu a bobkovým listem…
více o Kachna na víně s perníkem
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
Palačinky:
V mléce rozmícháme vejce, olej, trochu bazalky, špetku soli a prosátou mouku. Těsto necháme v chladu 30 min…
více o Špenátové palačinky od Teri
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a ponoříme je do misky s olejem. Postupně přidáváme všechny ingredience a nakonec…
více o Kuřecí kousky na medu a kari
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s…
více o Sloppy Joes – zapečený sendvič