Brambory překrojíme na půl a vaříme 10 minut v slabě solené vodě. Ještě teplé je ochutíme směsí ze soli, papriky, pepře a bazalky. Zároveň s nimi dáme povařit zelí s 0,5 l vody taktéž 10 minut. Cibuli nakrájíme a smícháme se zelím a červenou paprikou. Dáme na dno pekáče (většího). Kachnu zevnitř pořádně osušíme, posolíme a naplníme ochucenými bramborami. Zašijeme. Já plním i krk. Položíme na zelí, osolíme, pokmínujeme a pečeme v předehřáté troubě nezakrytou na začátku na 200 °C, pak snížíme na 180 °C asi po 20 minutách. Pečeme celkem 1 hodinu a 45 minut (podle trouby). Taková kachna je díky zelí báječně šťavnatá a křehká.
Říkáme tomu kachna pod stolem, protože na Štědrý den máme půst a pod stolem kachnu, prostě něco s křídlama, aby k nám přiletělo štěstí.
Kachnu očistíme, osolíme a vložíme do pekáče. Šalotky oloupeme a spolu se slaninou, snítkou rozmarýnu a bobkovým listem…
více o Kachna na víně s perníkem
1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme důlek kam dáme špetku soli, trochu teplého mléka a kvasnice. Necháme…
více o Kynuté knedlíky z mikrovlnky
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a rýži. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a vaříme, dokud nebude…
více o Dobrá rýžová polévka se sýrem