Z mouky, cukru, tuku, kakaa, vody a ořechů si uděláme těsto, které necháme v chladu nejlépe do druhého dne odpočinout. Není to klasické těsto určené na válení, tak se nebojte, že není takové klasicky hladké.
Z těsta si odebíráme kousky, kterými plníme formičky na ořechy. Dáváme pozor, aby byl ve formičce s těstem důlek, jinak se nám při pečení těsto vyboulí vzhůru a půjde špatně plnit!
Formičky dáváme na plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 12–16 minut. Plech během pečení v troubě otočíme. Vyzkoušíme prstem (aby nebylo těsto příliš měkké), nebo jeden ořech na zkoušku vyklopíme mírným klepnutím o prkénko. Používáme chňapku.
Upečené ořechy z formiček vyndaváme ještě před vychladnutím.
Pokud máme rádi ořechy světlé, tak do těsta nepřidáme kakao a vynecháme vodu.
Z měkkého másla a cukrů si vyšleháme (utřeme) hladký bílý krém.
Pokud chceme mít krém kakaový, přidáme cca lžíci kakaa.
Pokud chceme mít krém citronový, přidáme pár kapek citronu se špetkou citronové kůry.
Pokud chceme mít krém kávový, přidáme lžíci silné kávy a lžičku (dle chuti) spařeného logru.
Pečené ořechy si rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu potřeme krémem a přiklopíme druhou polovinou ořechů.
Nejrychlejší plnění je cukrářským sáčkem a navíc to i hezky vypadá.
Namazané a slepené ořechy můžeme polít čokopolevou nebo pocukrovat.
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme…
více o Ořechová pomazánka na topinky
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Těsto vyválíme na tloušťku 3 až 4 mm a vykrajujeme…
více o Linecké pečivo se sladidlem
Předem namočené fazole uvaříme doměkka ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když už jsou měkké můžeme vodu trochu osolit…
více o Fazolový salát s křenem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka