Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do měšce. Na polovině másla orestujeme tvrdou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a měšec s kořením. Přidáme povidla, trochu cukru a šípkové pyré a orestujeme na barvu. Maso osolíme, opepříme, orestujeme na sádle a vložíme do základu. Zalijeme červeným vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Když je maso měkké, vybereme ho z omáčky a omáčku zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dle potřeby dochutíme a vše dohromady vymixujeme s máslem dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s karlovarským knedlíkem.
Jako mnoho jiných, i mne inspiroval film Slavnosti sněženek, kde se dva myslivecké spolky hádají, jestli kance udělají…
více o Kanec se šípkovou omáčkou
V hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a…
více o Králík na zakysané smetaně