Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do měšce. Na polovině másla orestujeme tvrdou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a měšec s kořením. Přidáme povidla, trochu cukru a šípkové pyré a orestujeme na barvu. Maso osolíme, opepříme, orestujeme na sádle a vložíme do základu. Zalijeme červeným vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Když je maso měkké, vybereme ho z omáčky a omáčku zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dle potřeby dochutíme a vše dohromady vymixujeme s máslem dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s karlovarským knedlíkem.
Jako mnoho jiných, i mne inspiroval film Slavnosti sněženek, kde se dva myslivecké spolky hádají, jestli kance udělají…
více o Kanec se šípkovou omáčkou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči