Kapr na cerno

3.67

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule menší
    • 50
      g máslo
    • 1
      lžíce ocet
    • 30
      g rozinky
    • pepř mletý několik zrnek
    • 1
      špetka tymián
    • kapr 6 porcí
    • bobkový list malý kousek
    • červené víno 1/4 litru
    • nové koření několik zrnek
    • citronová šťáva
    • vývar z kapra 1/2 litru
    • 10
      ks mandle
    • chleba strouhaný 2 lžíce
    • 100
      g kořenová zelenina
    • 1
      hrst sušené švestky
    • 40
      g perník na strouhání
    • švestková povidla 2-3 lžíce
    • 1
      lžička karamel

Postup přípravy receptu

  • Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř.
  • Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve).
  • Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zařazení: Maso Rybí

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: