Plechovku salka vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout. Poté otevřeme a vyklopíme do mísy. Přidáváme polohrubou mouku po částech. Na jednu plechovku tak cca 4 hrsti. Vymažeme plech a vysypeme jej moukou nebo strouhankou. Těsto rozetřeme mokrou stěrkou nebo přímo rukama „naplácáme“. Jde to špatně, těsto se lepí na ruce, ale s mokrýma rukama to zvládnete. Posypeme sekanými ořechy. Dáme do trouby.
Až budou okraje zlatavé, je hotovo. Ihned nakrájíme na kostičky nebo jiné tvary. Necháme na plechu do vychladnutí a pak postříkáme čokoládovou polevou. Rozlámeme od sebe a uložíme do krabice. Na jeden plech je třeba dvojitá dávka.
Poznámka: Mouku dávám od oka. Když jí dám víc, cukroví musím nechat pár dní odležet. Toto cukroví dělám každý rok již 45 let.
Cukr rozpustíme v kastrolu, postupně přidáváme kondenzované mléko a celé máslo. Potom přidáme nasekané ořechy. Musíme…
více o Karamelové tyčinky v oplatce
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě