Plechovku salka vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout. Poté otevřeme a vyklopíme do mísy. Přidáváme polohrubou mouku po částech. Na jednu plechovku tak cca 4 hrsti. Vymažeme plech a vysypeme jej moukou nebo strouhankou. Těsto rozetřeme mokrou stěrkou nebo přímo rukama „naplácáme“. Jde to špatně, těsto se lepí na ruce, ale s mokrýma rukama to zvládnete. Posypeme sekanými ořechy. Dáme do trouby.
Až budou okraje zlatavé, je hotovo. Ihned nakrájíme na kostičky nebo jiné tvary. Necháme na plechu do vychladnutí a pak postříkáme čokoládovou polevou. Rozlámeme od sebe a uložíme do krabice. Na jeden plech je třeba dvojitá dávka.
Poznámka: Mouku dávám od oka. Když jí dám víc, cukroví musím nechat pár dní odležet. Toto cukroví dělám každý rok již 45 let.
Cukr rozpustíme v kastrolu, postupně přidáváme kondenzované mléko a celé máslo. Potom přidáme nasekané ořechy. Musíme…
více o Karamelové tyčinky v oplatce
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka