Máslo rozpustíme, ořechy a mandle nahrubo posekáme. Cukr, med, třtinový cukr, mouku, pomerančovou šťávu a ořechy promícháme. Na závěr vmícháme máslo. Směs vypracujeme v těsto, které vyválíme na tenký plát a vykrojíme formičkou kolečka. Ta položíme na plech pokrytý papírem na pečení a velmi krátce, cca 4 minuty, pečeme v předehřáté troubě při 200 °C.
Smetanu a cukr promícháme a vyšleháme do tuhého krému. Jahody omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na každou placičku dáme lžíci krému, posypeme nakrájenými jahodami a přiklopíme další placičkou. Vytvoříme dvě vrstvy a zakončíme placičkou.
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových