Uzenou makrelu obereme do misky, pečlivě vybereme kostičky. Jde to dobře, makrela nemá moc kostí. Maso trochu rozmělníme mezi prsty, ne úplně najemno! Oloupané brambory uvaříme normálně ve slané vodě (bez kmínu), scedíme a rozšťoucháme na jemno. Je důležité, aby byly dobře slité, nesmí být moc vlhké. Necháme trochu vystydnout a zatím do misky k rybě přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a hrstičku petrželové natě. Mírně opepříme, solit netřeba. Vmícháme brambory a rukou tvoříme malé karbanátky, které omočíme v rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance. Smažíme na pánvi.
Tento recept není z mé hlavy, viděla jsem ho včera v televizi a dnes jsem to udělala k večeři s vařenými brambory a zeleninovým salátem. Moc dobré, voňavé karbošky, určitě budu vařit častěji. Taky proto, že všechno trvalo sotva půlhodinku.
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s rozmačkaným česnekem a posypeme grilovacím kořením…
více o Kotlety pečené v alobalu