Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jeden se rychle sní a dělat z dvojité dávky je i praktičtější. Ten druhý korpus místo kávového můžeme udělat buď světlý, ořechový nebo jen kakaový a v dortu je vyměníme, takže každá půlka je jiná.
Nejprve dáme vařit pudink. Půl sáčku ve 100 ml mléka. Necháme vychladnout.
Vyšleháme 3 žloutky, cukr a změklou heru. Aby se lépe šlehalo, můžeme přidat 3 lžíce horké vody. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a kávu, lehce zamícháme a postupně přidáváme mléko. Těsto by nemělo být příliš řídké, ale musí být dobře promíchané. Přidáme vyšlehaný sníh z bílků, lehce zamícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
Pečeme při 200 °C 40–45 minut. Poté zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto ještě lepí, ztlumíme troubu na 180 °C a necháme dopéct.
Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme vychladlý pudink s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Poté jen lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.
Když je korpus vychladlý, rozřízneme jej na půl, můžeme pokropit rumem, natřeme marmeládou a na ni dáme ve vyšší vrstvě krém. Přiložíme druhou půlku korpusu a zbylým krémem pomažeme boky dortu.
Nakonec připravíme polevu. V kastrůlku dáme na mírném ohni rozpustit 100 % tuk, přidáme cukr moučku, solamyl, kakao a mléko. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladkou čokoládu. Kdyby se čokoláda nespojovala, přidáme mléko. Děláme na mírném ohni, nesmí vařit. Jakmile se vše spojí, odstavíme ze sporáku a mícháme, dokud není poleva tuhá tak, ať se dá mazat, ale už příliš neteče. Rozetřeme na dort příborovým nožem. Můžeme ozdobit lentilkami, oloupanými mandlemi nebo jiným zdobením.
Polevu necháme chvíli tuhnout při pokojové teplotě, až poté dáme dort do lednice. Jinak by se na polevě vysrážel tuk.
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou…
více o Celestýnské nudle do polévky
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka