Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme maso a rozmačkaný česnek. Po zhnědnutí přidáme červené víno, rajčatový protlak, trochu kečupu podle chuti, sůl, pepř a oregano. Na mírném plameni povaříme cca 20 minut. Masová směs by měla být spíše hustší a neměla by téct.
Zatímco se masová směs vaří, připravíme si sýrovou omáčku. Dáme vařit smetanu na vaření, kterou doplníme mlékem tak, abychom všeho měli půl litru. V horkém mléku nejprve rozpustíme tavený sýr a potom trochu zahustíme hladkou moukou. Přidáme muškátový oříšek, trochu soli a vaříme, až omáčka zhoustne. Stáhneme omáčku z ohně, přidáváme nastrouhaný eidam a mícháme, až se úplně rozpustí. Výsledkem by měla být hustší omáčka.
Pekáček vymažeme olivovým olejem a nejprve položíme vrstvu masové směsi. Na ni dáme první vrstvu lasagní, na ni opět masovou směs a sýrovou omáčku. Pokračujeme vrstvami lasagní, masové směsí a sýrové omáčky. Končíme vrstvou lasagní, na kterou ještě dáme sýrovou omáčku, zasypeme nastrouhaným eidamem a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C približně 35–40 minut, dokud není sýr mírně dozlatova.
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Na oleji orestujete na velké kusy nakrájený petržel a brambory. Přidáte nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek a…
více o Polévka z medvědího česneku