Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme maso a rozmačkaný česnek. Po zhnědnutí přidáme červené víno, rajčatový protlak, trochu kečupu podle chuti, sůl, pepř a oregano. Na mírném plameni povaříme cca 20 minut. Masová směs by měla být spíše hustší a neměla by téct.
Zatímco se masová směs vaří, připravíme si sýrovou omáčku. Dáme vařit smetanu na vaření, kterou doplníme mlékem tak, abychom všeho měli půl litru. V horkém mléku nejprve rozpustíme tavený sýr a potom trochu zahustíme hladkou moukou. Přidáme muškátový oříšek, trochu soli a vaříme, až omáčka zhoustne. Stáhneme omáčku z ohně, přidáváme nastrouhaný eidam a mícháme, až se úplně rozpustí. Výsledkem by měla být hustší omáčka.
Pekáček vymažeme olivovým olejem a nejprve položíme vrstvu masové směsi. Na ni dáme první vrstvu lasagní, na ni opět masovou směs a sýrovou omáčku. Pokračujeme vrstvami lasagní, masové směsí a sýrové omáčky. Končíme vrstvou lasagní, na kterou ještě dáme sýrovou omáčku, zasypeme nastrouhaným eidamem a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C približně 35–40 minut, dokud není sýr mírně dozlatova.
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přidáme třetinu dávky cukru. Zbytek cukru a vanilkový cukr vyšleháme se žloutky a Herou…
více o Tvarohový koláč s rebarborou
V hrnci rozpustím máslo, přidám trochu dětské krupice. Při míchání současně nastrouhám trochu mrkve a celeru, přidám do…
více o Rychlá polévka s nudlemi
1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje.…
více o Mahi-mahi v zázvorové glazuře
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem